Дослідження наукового інтересу Китаю до України: аналіз вмісту бази даних CSSCI (2023)

DOI: 10.17721/2522-1272.2023.84.8  

УДК 007:001.891.32(510)”312”

На Жигеле, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Навчально- науковий інститут журналістики, аспірантка,
0000-0002-2900-9012

Резюме

У міру того, як китайсько-українські відносини поступово розвиваються, увага Китаю до України зростає не лише в основних ЗМІ, але й в академічній спільноті. Ця стаття досліджує багатовимірну конструкцію сприйняття та оцінок у контексті наукового інтересу Китаю до України, розглядаючи, як ця динаміка проявляється на різних рівнях у суспільстві в обох країнах. Використовуючи «Україна» як ключовий термін, ми отримали з China Social Sciences Citation Index (CSSCI) (найвпливовішої бази даних у галузі соціальних наук Китаю) 114 відповідних дослідницьких статей, опублікованих до 15 липня 2023 р. Це дослідження має на меті виявити поточний стан, перспективи та тенденції китайських академічних досліджень України в різних дисциплінах. Використано аналіз вмісту та частотний аналіз слів за допомогою аналізатора тексту ROST Wordparser.

Аналіз результатів досліджень CSSCI показує, що українське питання стало предметом широкого зацікавлення в академічній спільноті Китаю. Це комплексне дослідження дає нам змогу зрозуміти фокус наукового інтересу Китаю до України, міждисциплінарну взаємодію. Заглиблюючись у науковий внесок, що оточує українське питання, це досліджен- ня сприяє покращенню взаєморозуміння між Китаєм та Україною, а також науковим обмінам і заохоченню двосторонньої співпраці в різних сферах.

Ключові слова: китайсько-українські відносини; частотний аналіз слів; контент-аналіз.

Завантажити PDF статті